Jarmuż w mleku kokosowym
Składniki
- 1 cebula
- 500 g ziemniaków
- 1 czerwona paryka
- 250 g jarmużu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 0.5 szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 szczpyta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obieramy. Kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę (po usunięciu środków z pestkami) w paski. Z jarmużu usuwamy twarde nerwy, liście rwiemy na kawałki.
Krok 2
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy utarte w moździerzu nasiona kuminu oraz czarnej gorczycy i przykrywamy garnek pokrywką (przyprawy będą strzelać). Po minucie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli i kolendrę. Dorzucamy posiekaną cebulę, mieszamy i smażymy 2-3 minuty (aż cebula się lekko zeszkli). Następnie dodajemy ziemniaki. Dokładnie mieszamy. Smażymy kolejne 8-10 minut.
Krok 3
Dodajemy paprykę i jarmuż, mieszamy. Wlewamy 1,5 szklanki wody. Przykrywamy garnek i dusimy 10 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy zmielone orzechy i mieszamy. Gotujemy na dużym ogniu przez 3-5 minut, aż sos zgęstnieje. Solimy do smaku i zjadamy gorące.