Owocowa magia
Składniki
Zupa
- 400 ml wody
- 400 g mrożonych wiśni
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g mrożonych malin
- 70 g suszonych jabłek
- 3 goździki
- 3 łyżeczki cytrynowego cukru trzcinowego
Cynamonowe gwiazdki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- jajko
- cynamon
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Wydrylowane wiśnie, maliny, żurawinę i suszone jabłka wkładamy do garnka i zalewamy 400 ml wody. Dodajemy cukier trzcinowy i goździki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż suszone owoce zmiękną.
Krok 2
Jajko wbijamy do miski, dodajemy mąkę, jogurt, cynamon i zagniatamy na jednolite ciasto. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek ciepłej wody. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wykrawamy foremką gwiazdki. Gwiazdki gotujemy około 5 minut w lekko osolonym (1 łyżeczka soli) wrzątku. Odcedzamy.
Krok 3
Zupę przelewamy do miseczek - dodając do każdej porcji cynamonowe gwiazdki.