Zupa czosnkowa
Składniki
- 130 g czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 60 g pietruszki
- 120 g selera
- 700 ml bulionu warzywnego
- serek topiony
- sól morska
Grzanki
- 4 kromki chleba tostowego
- 0.5 szklanki listków bazylii
- 0.5 szklanki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 0.25 szklanki oliwy z oliwek
- 0.5 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Krok 1
Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony (prostokątny), pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy. Dodajemy ziołowy sos i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą zupę, posypujemy grzankami i od razu podajemy, żeby grzanki nie rozmiękły.
Krok 2
Przypalony czosnek nabiera gorzkawego posmaku, dlatego przy jego podsmażaniu trzeba zwrócić uwagę - na to czy temperatura na patelni nie jest zbyt wysoka.