Zupa dyniowa
Składniki
Zupa:
- 1 kg dyni
- 0.5 cebuli
- 2 łyżeczki oliwy
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 pieprzu chilli cayenne
- sól
- pieprz
Puree z jarmużu:
- 8 liści jarmużu
- 0.25 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka kokosowego
Przygotowanie:
Krok 1
Włącz piekarnik i ustaw go na 220 stopni.
Krok 2
Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej warstwie cebulę pokrojoną w plastry i pokrojoną w grubszą kostkę dynię. Następnie posól je i popieprz. Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla. Wlej 3 szklanki bulionu i dopraw gałką muszkatołową, pieprzem. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut.
Krok 4
Mleko kokosowe, cebulę (pokrojoną w kostkę), czosnek (drobno posiekany) dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut do miękkości.
Krok 5
Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
Podawaj zupę dyniową w miseczkach wraz z kilkoma łyżkami puree z jarmużu. Posyp prażonymi orzechami i wędzoną papryką i podawaj.
Można użyć bulionu drobiowego.