Pikantna zupa z ciecierzycy ze świeżym szpinakiem
Składniki
- 60 ml oliwa do smażenia
- 1 szt cebula (duża)
- 8 ząbków czosnek
- 1.5 łyżeczki cynamon
- 1 łyżeczka kminek świeżo zmielony
- 9 Tabasco (krople) - w ostatecznosci pieprz cayenne
- 4 łyżeczki słodka papryka (mielona)
- 1 puszka pomidory krojone (bez skórki)
- 2 puszki ciecierzyca
- 1 łyżeczka cukier brązowy (ew. biały)
- 1 szczpyta sól
- 1 szczpyta pieprz
- 1 L bulion z włoszczyzny
- 1 opakowanie szpinak świeży Fit&Easy
Przygotowanie:
Krok 1
W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion - standardowej wielkości tacka włoszczyzny powinna być ugotowana w 1,3 L wody.
Krok 2
Rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plastrach, podsmażamy na złoto.
Krok 3
Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz cukru) i smażymy ok 1 minutę (można wcześniej zmieszać przyprawy w szklance).
Krok 4
Dodajemy pomidory, ciecierzycę, bulion i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
Zupę należy doprowadzić do wrzenia, potem gotować na małym ogniu ok 45 min.
Krok 6
Następnie część ciecierzycy wyjmujemy do szklanki i zgniatamy / miksujemy, a następnie dodajemy z powrotem do zupy dla jej zagęszczenia. Dla zagęszczenia można też dodać więcej papryki słodkiej.
Krok 7
Zdejmujemy zupę z ognia. Na koniec dodajemy liście szpinaku Fit&Easy i delikatnie mieszamy, aby liście zbytnio się nie skurczyły.
Krok 8
Zupę podajemy skropioną oliwą i oprószoną słodką papryką. Jako dodatek najlepsza jest maca.