Krupnik Eli z kaszy pęczak
Składniki
- 0.5 kg ulubionej kiełbasy
- 2 szt cebule
- 3 szt marchewki
- 1 szt pietruszka
- 0.25 szt średniego selera
- 6 szt większych ziemniaków
- 500 ml pęczaku
- 1 szt porcja rosołowa z kurczaka
- 4 szt liście laurowe
- 8 szt ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka smalcu
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do smaku maggi
Przygotowanie:
Krok 1
Porcję rosołową u myć,zalać zimną wodą,dodać liście laurowe,ziele angielskie,sól i zagotować.
Krok 2
Marchew,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w kostkę.
Krok 3
Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.
Krok 4
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać smalec,dodać kiełbasę,cebulę i smażyć aż się lekko zrumienią.
Krok 5
Do gotującego się wywaru wrzucić jarzyny i zagotować.
Krok 6
Następnie wsypać pęczak i znowu zagotować.
Krok 7
Do zupy wrzucić ziemniaki,kiełbasę z cebulą i gotować aż wszystko będzie miękkie.
Krok 8
Porcję rosołową wyjąć z zupy,oddzielić mięso od kości,pokroić i dodać do zupy.
Krok 9
Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!