Zupa cebulowa z biskwitami serowymi
Składniki
- 500 g cebuli
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 2.5 szklanki wywaru z warzyw
- 2.5 szklanki mleka
- liść laurowy
- 2-3 łyżeczek soku z cytryny
- 1 marchewka grubo starta
- natka pietruszki
- biswity serowe
- 1.5 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1\4 szklanek masła
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1\3 szklanek mleka
- jajko
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule i czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając,aż będą miękkie. Wsypać mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
Krok 2
W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.
Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego!!!