Barszcz z pieczonych buraków z uszkami
Składniki
zupa
- 1.5 kg buraków
- 1 L bulionu warzywnego
- 1 szt cebula
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- ziarna czarnego pieprzu
- 6 szt suszonych grzybów
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- cukier
uszka
- 300 g mąki pszennej
- 1 szt żółtko
- 160 ml gorącej wody
- 50 g miękiego masła
- 1 soli
- 20 szt suszonych grzybów leśnych
- kiszona kapusta
- 2 łyżeczki masła
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1
Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor!
Krok 2
Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.