Zupa ze świeżych pomidorów z kluskami kładzionymi
Składniki
Zupa
- 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 L bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany
- 5 liści świeżej bazyli
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ml woda gazowana
kluski kładzione
- 40 dkg mąki
- 2 jajka
- 200 ml woda gazowana
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory wrzuć do dużego naczynia, zalej wrzątkiem, po ok 3 min odlej wode. Zdejmij skórę, usuń twarde części i pokrój pomidory na małe kawałki. Tak przygotowane pomidory wrzuć do garnka dolej trochę wody i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Ugotowane pomidory zmiksuj na jednolitą masę używając blendera. Można także przetrzeć pomidory przez sito, niestety zostaja wtedy oddzielone nasiona, które ja osobiście lubię mieć w zupie.
Krok 3
Do zmiksowanych/przetartych pomidorów dodaj bulion ( testowałam wersje na bulionie warzywnym i bulionie mięsnym, każda jest godna polecenia), doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku. Dodaj śmietany i liście bazyli.
Gotowe, smacznego !!!!