Rozgrzewająca zupa soczewicowa z imbirem
Składniki
- 1.5 L wywaru warzywno-drobiowego
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pokrojonego imbiru
- 0.75 szklanki soczewicy
- 0.5 szklanki sosu pomidorowego
- 1 papryczka chili
- 20 dkg dyni
- 3 pory (nieduże)
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 1 łyżeczka kuminu
- 0.5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki pasty curry zielonej ( ewentualnie )
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewkę, imbir, dynię, pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kolendrę, pieprz, papryczkę, sól i kumin rozdrabniamy w moździerzu.Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i po chwili dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Wszystko przesmażamy mieszając, gdy cebula, czosnek i imbir puszczą zapach wrzucamy przyprawy i mieszamy całość przez ok. 1 minutę, zalewamy wywarem i dodajemy warzywa oraz sos pomidorowy i ew. pastę curry. Całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 40 minut. Podajemy posypane czarnuszką.