Zupa dyniowa z marchewką
Składniki
- 500 g pure z pieczonej dyni
- 5 szklanek bulionu
- 2 szt marchewki
- 2 szt ziemniaków
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 1.5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0.5 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- 0.5 szt soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy pure z dyni, mleczko kokosowe, posiekany imbir, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zupę miksujemy i na koniec dodajemy sok z pomarańczy.