Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą
Składniki
- 500 g suchej ciecierzycy
- 1 por
- 3 ziemniki
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1.5 L bulionu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka przyprawy harissa
- 4 plastry boczku
- oliwa
- sól i pieprz
- 4 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Krok 1
Moczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym, czosnkiem i tymiankiem. Pora oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, dusić pora na małym ogniu przez 5 minut. Czosnek obrać i wycisnąć do garnka. Dodać ziemniaki i marchewki, wymieszać i zalać bulionem. Dodać liść laurowy, tymianek i harissę. Gotować przez 15 minut. Dodać ciecierzycę i ponownie gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Kiedy zupa się gotuje, upiec boczek na rozgrzanym oleju.
Zupę podawać na gorąco z łyżką śmietany i rozkruszonym boczkiem, udekorować natką pietruszki.
Smacznego!