Delikatny krem z selera

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Niepozorna porowata bulwa, której zapach wiele osób uważa za przykry, kryje w środku nie do końca doceniane dobro odżywcze i lecznicze. Kiedyś wierzono, że seler przynosi szczęście dziś udowodniono, że na pewno przynosi zdrowie, urodę i długowieczność. Jest niskokaloryczny, przyspiesza trawienie, działa bakteriobójczo i uspokajająco. Krem z selera jest niezwykle aromatyczny, delikatny o kremowe konsystencji, pełen witamin i dobrych wartości odżywczych.
Obejrzane: 412
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 8 łodyg selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 50 g serka topionego emmentaler
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny i sól
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki i selera korzeniowego kroimy w kostkę, seler naciowy w centymetrowe kawałki, cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy oba rodzaje selera i ziemniaki. Mieszamy i chwilę podsmażamy.
Następnie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy zupę przyprawami. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aby smaki się połączyły. Zupę blendujemy na gładki i jednolity krem. Przelewamy do miseczek. Każdą miseczkę dekorujemy listkami selera naciowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym.

Notes

- zupę można wzbogacić posypując dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi lub dekorując odrobiną oleju z orzechów

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×