Delikatny krem z selera
Składniki
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 średni seler korzeniowy
- 8 łodyg selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 1 średni ziemniak
- 125 ml śmietanki 30%
- 50 g serka topionego emmentaler
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny i sól
- 10 dag sera z niebieską pleśnią
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki i selera korzeniowego kroimy w kostkę, seler naciowy w centymetrowe kawałki, cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy oba rodzaje selera i ziemniaki. Mieszamy i chwilę podsmażamy.
Następnie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy zupę przyprawami. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aby smaki się połączyły. Zupę blendujemy na gładki i jednolity krem. Przelewamy do miseczek. Każdą miseczkę dekorujemy listkami selera naciowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym.
Notes
- zupę można wzbogacić posypując dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi lub dekorując odrobiną oleju z orzechów