Tradycyjny barszcz na Wigilię
Składniki
- 500 g buraków
- 50 g marchwi
- 50 g pietruszki
- 50 g selera
- 40 g cebuli
- 20 g suszonych grzybów
- 1 opakowanie bulionu warzywnego (kostka)
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0.25 łyżeczki pieprzu
- 1.5 L wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrojone buraki i warzywa rozdrobnić miksując w robocie Kohersen przez ok. 20 s na obrotach ustawionych na 6. Przełożyć do koszyczka, dodać rosołki warzywne, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, cukier i suszone grzybki. Do naczynia głównego wlać wodę, wstawić koszyczek i gotować w temp. 100 stopni Celsjusza przez 25 minut ustawiając obroty na 2. Po ugotowaniu wyjąć koszyczek, dodać do barszczu pieprz, majeranek, sok z cytryny i sól, następnie mieszać przez ok. 10 s na obrotach ustawionych na 5.