Zupa buraczkowa
Składniki
- 3 litry bulionu warzywnego
- 4 duże buraki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- ½ pora
- ¼ korzenia selera
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 duży pęczek koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.
Notes
- bulion warzywny można zastąpić bulionem drobiowym
- buraka, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor
- jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy
- przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor
- barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zupa-buraczkowa/