Zupa pomidorowa z papryką
Składniki
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 5 świeżych
- 1 czerwona papryka
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka lubczyku
- 0.5 łyżki bazylii
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki
- odrobina soli do smaku
- 2 łyżki oliwy
- koperek
Przygotowanie:
Krok 1
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, poddusić kilka minut. Następnie dodać paprykę i dalej dusić.
Krok 2
Po kilku minutach zalać bulionem, dodać pomidory z puszki, lubczyk, bazylię, cukier, resztę przypraw i gotować aż papryka będzie miękka. Zmiksować, doprawić solą, jeśli trzeba i podawać.
Krok 3
Krem jest bardzo gęsty, słodkawy i aromatyczny. Zupę udekorowałam koperkiem. Ponieważ nagotowałam cały gar w kolejnych odsłonach podawana była z grzankami, groszkiem ptysiowym i z pałkami z ciasta francuskiego.