Wiosenna zupa pomidorowa (z kuchni Pięciu Przemian)
Składniki
Przygotowujemy w ścisłej kolejności:
- 1 L wrzątku
- 1 łyżeczka majeranku ( dałam suszony ogrodowy)
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka lubczyku
- 0.5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki
- 1 marchew
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta czarnego świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 0.5 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta ostrej sproszkowanej papryki
- 0.5 L domowego przecieru pomidorowego lub kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka świeżego lub suszonego koperku ( może być natka pietruszki)
Ryż
- 2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 szklanka ryżu
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotować ryż: zagotować wodę, dodać oliwę, wsypać ryż i sól.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody.
Krok 2
W drugim garnku zagotować wodę. Dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, oprócz przecieru i koperku. (ja warzywa pokroiłam wszystkie w kostkę).
Ugotować wywar, przecedzić, dodać przecier pomidorowy ( wyjęłam tylko por, cebulę i inne zbędne farfocle, resztę warzyw pozostawiłam). Zagotować z przecierem.
Przelać do talerzy, podawać z koperkiem (ja z posiekaną natką).