Wykwintny rosół
Składniki
- 1 kurczak
- 1 korpus z kaczki
- 1 skrzydło z gęsi
- 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń)
- 3 listki laurowe
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- 12 ziaren ziela angielskiego
- cukier do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 400 g włoszczyzny (kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula)
- 3 grzyby suszone
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia.
Krok 2
Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić.
Krok 3
Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą ( tak aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Krok 4
Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz.
Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę.