Zupa soczewicowa z dynią i batatem

Dodany przez: zalewajka (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 665
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 300 g dyni
  • 1 batat
  • 100 g pora
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 lub 400 ml pomidorów w puszce lub passaty
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 L bulionu drobiowego lub wody
  • sok z limonki
  • szczypta kminu
  • szczypta kolendry
  • szczypta curry
  • szczypta soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dynię oraz batata obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę. Pora oraz szalotki obrać, umyć oraz poszatkować. Czosnek obrać z łupinek i przygotować praskę do czosnku. Marchewkę obrać i pokroić w niewielką kostkę. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie – tak długo, aż woda będzie czysta. Pomidory zmiksować w blenderze.
W moździerzu rozgnieść kmin wraz kolendrą.
Po przygotowaniu wszystkich składników przystępujemy do gotowania naszej zupy.
Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić poszatkowanego pora wraz z szalotkami (warzywa mają się tylko zeszklić, a nie zbrązowieć – od czasu do czasu mieszamy). Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili, zmiażdżony kmin wraz z kolendrą i smażyć jeszcze 2 minutki.
Dodać curry, marchewkę, dynię oraz batata, wymieszać oraz chwilkę przesmażyć.
Wlać bulion, zmiksowane pomidory i zagotować. Po zagotowaniu dodajemy soczewicę. Mieszamy.
Całość gotować ok. 15-20 minut (warto w trakcie gotowania sprawdzić, czy nasza dynia i bataty są już miękkie i nie doprowadzać do zbytniego rozgotowania – czas gotowania zależy również od tego, jak długo podsmażałyśmy same warzywa). Doprawiamy do smaku solą oraz sokiem z limonki.
Po przygotowaniu można również część warzyw włożyć do blendera i zmiksować na krem, a następnie dodać ponownie do zupy (dla mnie zupa wyszła troszkę za gęsta i ten zabieg zdecydowanie poprawił jej konsystencję).
Po nalaniu do talerzy posypać świeżą kolendrą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×