Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
- 300 g Kiełbasa z czonskiem niedźwiedzim Gzella
- wieprzowina Gzella
- 1 szklanka fasola
- 1 szklanka kasza jęczmienna
- 1 szt cebula
- 2-3 ząbków czosnek
- 1 opakowanie włoszczyzna z kapustą
- 2 szt liść laurowy
- kilka ziarenek ziele angielskie
- do smaku sól, pieprz
- 1 łyżeczka utłuczone ziarnka jałowca
- do smaku majeranek
Przygotowanie:
Krok 1
Umytą fasolę zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i utłoczone ziarna jałowca. Wszystko razem gotujemy.
Krok 2
Kaszę myjemy, odsączamy i wsypujemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30-40 minut. Obraną i umytą włoszczyznę drobno kroimy, cebulę przypiekamy, dodajemy do zupy razem z pokrojoną w plasterki Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim. Gotujemy kilkanaście minut. Gdy wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawiamy majerankiem i czosnkiem z solą.
Krok 3
Smacznego!