Ziemniaczanka z patyczkiem z bekonu
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- masło
- 1 papryczka chili
- 1-1.5 L rosołu
- 100 g boczku wędzonego
- 500-700 g ziemniaków
- do smaku sól
- do smaku pieprz świeżo mielony
- olej
- kilka listków świeżej szałwii
Przygotowanie:
Krok 1
Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać i zeszklić delikatnie na maśle ( najlepiej klarowanym);
Krok 2
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do szklących się na maśle warzyw,posolić; Smażyć razem kilka minut ( 5-10)
Krok 3
Po tym czasue zalać ziemniaki rosołem lub wywarem warzywnym,dodać 1 listek szałwi i gotować do miekkości.
Krok 4
Gdy ziemniaki są miekkie, sprawdzić jeszcze czy w smaku zupka jest dobrze doprawiona, jeśli nie,doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować całość blenderem; Wyłaczyć źródło ciepła;
Krok 5
Boczek pokroić w cienkie plastry, owinąć w spiralę na długiej wykałaczce i usmażyć na "chrupiąco", razem z boczkiem usmażyć pozostałe listki szałwi
Krok 6
Nalewać zupę krem w szklanki lub na talerze, wkładać po chipsie -patyczku z bekonu,listku szałwi i podawać;
Smacznego!