Zupa z soczewicy z cukinią po tajsku
Składniki
- 1.2 L wywaru warzywnego
- 400 g czerwonej soczewicy
- 2 cukinie
- 2 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0.5 soli
- 4 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju
- kilka liści curry
- kilka liści limy
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju.
Krok 2
Wsypuj kolejno chilli, curry, paprykę i pieprz. Całość mieszaj na patelni przez około minutę.
Krok 3
Wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię, dosyp sól, kolendrę i podsmaż.
Krok 4
Dodaj soczewicę i smaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.
Krok 5
Przerzuć zawartość patelni do gotującego się wywaru warzywnego.
Krok 6
Gotuj przez około 25 minut. W międzyczasie dodaj liście curry i limy.
Krok 7
Używając ręcznego bledera zmiksuj mniej więcej połowę zawartości garnka.
Krok 8
Dolej sos rybny i gotuj jeszcze przez 10 minut