Zupa grzybowa nie tylko od święta! Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami
Składniki
- 1 szt marchewka
- 1 szt pietruszka
- 1 szklanka szklanka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
- 1 szt cebula
- 1 kawałek pora
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
- 2 L woda
- 1 kawałek selera
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 szt ekologiczna kostka rosołowa warzywna
- 1 opakowanie opakowanie uszek z grzybami Jawo
- sól • pieprz •kilka ziarenek ziela angielskiego •listek laurowy •natka pietruszki •
Przygotowanie:
Krok 1
Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy i ponownie zagotuj. Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.
Wskazówka:
Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.