Zupa botwinka
Składniki
- 200 g mięsa wieprzowego np z łopatki
- 2.5 L wody
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1 średni burak
- 1 pęczek młodej botwinki z buraczkami
- 3 łyżki octu
- 0.5 szt soku z cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- do smaku sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wkładamy mięso, wsypujemy łyżkę soli i zalewamy wodą. Stawiamy na średnim gazie. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu.
Marchewkę, seler, pietruszkę,buraki i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Wlewamy sok wyciśnięty z cytryny i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki i buraki będą miękkie. Botwinkę dokładnie płuczemy i siekamy w paseczki razem z ogonkami. Kiedy warzywa w zupie są już miękkie wrzucamy pokrojoną botwinkę, wlewamy ocet i dodajemy masło. Do szklanki wlewamy około 50 ml zimnej wody i rozprowadzamy w niej mąkę. Wlewamy do zupy i mieszamy. Następnie do szklanki wlewamy około 100 ml gorącej zupy i rozprowadzamy w niej śmietanę, i przelewamy znów do garnka. Na końcu zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać z pokrojonymi jajkami ugotowanymi na twardo.