Zupa czosnkowa
Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 1 mały por
- 2 liście kapusty włoskiej
- 2 ziemniaki
- 8-10 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- 200g sera (ja użyłam mozarelli, ale może być żółty)
- 3 kromki chleba
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku zagotować około 1,5 litra wody, dodać udka kurczaka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, por, kapustę włoską, doprawić solą i pieprzem. Kiedy warzywa zmiękną, przecedzić przez sitko. Gotowy bulion przelać do garnka, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować aż ziemniaki zmiękną. Do wrzącej zupy dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wkroić ugotowaną w wywarze marchewkę i pietruszkę. Gotować dwie minuty i zgasić.
Krok 2
Natkę pietruszki posiekać i odłożyć.
Na rozgrzanej, suchej patelni, zrobić grzanki z chleba pokrojonego w kostkę.
Gorącą zupę przelać do misek, dodać starty lub drobno pokrojony ser, grzanki i posypać natką pietruszki.