Zupa chrzanowa
Składniki
- 160 g szynki włoskiej surowej
- 1 1/2 L bulionu drobiowego
- 6 ziemniaków
- 3 łyżki chrzanu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka majeranku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki szczypiorku
- 4 jajka
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno pokrojoną szynkę włoską oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy do gotującego się bulionu.Na tę samą patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy przez chwilę,następnie przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy majeranek i gotujemy zupę pod przykryciem,aż ziemniaki będą miękkie.Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i śmietanę, ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Jajka obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół. Na każdy talerz nakładamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.