Krem z kalafiora
Składniki
- 700 g kalafiora
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka 3,2 %
- 1 średnia cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pieprz biały i sól
- Dodatkowo
- czarnuszka
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Krok 1
Kalafiora dzielimy na różyczki. Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, pora myjemy i kroimy w grube plastry. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
Pod koniec dodajemy mleko i miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę bulionu lub mleka. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy płatki migdałowe i prażymy. Zupę przed podaniem dekorujemy czarnuszką i płatkami migdałowymi.