Zupa dyniowa z pajączkami
Składniki
zupa
- 500 g dyni
- 1 puszka posiekanych pomidorów z sosem
- 1 marchew
- 1 cebula
- 0.5 pora
- 0.5 łodygi selera
- 1 L wody
- 1 szklanka kremówki
- 0.5 łyżeczki curry
- 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka oliwy
pajączki
- 300 g mięsa mielonego
- spaghetti
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obrać i posiekać, marchew obrać i pokroić w kostkę. Por i seler opłukać, pokroić w krążki. Dyni nie obierać, pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Dodać marchewkę, dynię, seler i por. Dusić przez 5 minut. Zalać wodą, doprawić curry, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Gotować przez 10 minut, dolać posiekane pomidory. Zagotować. Zmiksować.
Krok 2
Mielone mięso wymieszać, uformować kuleczki. Spaghetti połamać na 4 równomierne części, w kuleczki wcisnąć po 3 makarony. Wrzucić do zmiksowanej zupy, gotować przez 10 minut, lub aż makaron będzie al dente. Dodać śmietanę i wymieszać, ewentualnie doprawić.
Krem dyniowy podać w głębokich talerzach, udekorować pajączkami.