Krem z ziemniaków
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 duży por
- 1 średnia cebula
- 1 marchew
- 1 główka czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego *
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- pieprz kolorowy
- pieprz biały i sól
- Dodatkowo:
- oliwa truflowa
Przygotowanie:
Krok 1
Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek.
Pora oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy. Cebulę siekamy, a ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pora i dusimy około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, ziemniaki i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy zupę jeszcze około 2-3 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zupę dekorujemy oliwą truflową i grubo mielonym pieprzem kolorowym.
Notes
*można użyć bulionu drobiowego
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/krem-z-ziemniakow/