Tajska zupa z marchwi z chili i imbirem
Składniki
- 1 cebula drobno posiekana
- 0.5 pora, drobno posiekanego
- 1 łyżka masła
- 1 kg marchwi drobno posiekanej lub startej na grubej tarce (co będzie prostsze)
- 1.5 łyżeczki startego imbiru
- 0.5 łyżeczki papryczki chili drobno posiekanej (jeśli jest mało ostra, można dać trochę więcej)
- 6 szklanek wody
- 1 łyżeczka soli (można też dosolić sosem rybnym, który daje niepowatrzalny tajski aromat)
- 400 ml mleka kokosowego (1 standardowa puszka)
- limonka, pocięta w półksiężyce
- 4 łyżeczki drobno posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku na maśle podsmażyć por i cebulę - 8 minut
Krok 2
dodać marchewkę i smażyć - 8 minut
Krok 3
dodać imbir i paprykę chili - smażyć mieszając 2 minuty
Krok 4
dodać wodę i sól i gotować około 20 minut aż marchewka będzie zupełnie miękka
Krok 5
przelać zupę do blendrea i zmiksować stopniowo dodając mleko kokosowe
Krok 6
delikatnie podgrzać zupę przed podaniem (nie zagotowywać, bo mleko kokosowe traci swój aromat)
Krok 7
podawać z limonką do wyciśnięcia i kolendrą do posypania