Toskańska zupa fasolowa z jarmużem

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Dziś zabieram Was do cudownej i słonecznej Toskanii, gdzie wszystko smakuje inaczej, lepiej, pełniej. To stolica ruchu slow food, który zakłada, że jedzeniem należy się cieszyć. Toskańczycy delektują siękażdym kęsem i nie opuszczają żadnego posiłku. I nic w tym dziwnego. Tutaj nawet zwykła grzanka smakuje po królewsku. U nas zima w pełni, więc zupa toskańska jest jak najbardziej odpowiednia na tę porę roku. Gęsta, sycąca i pyszna. Koniecznie podawana z opiekanym chlebem, który maczamy w zupie.
Obejrzane: 603
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 200 g fasoli cannellini
  • 2 L bulionu drobiowego
  • 100 g jarmużu
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oliwy
  • ziarenka pieprzu
  • 1 szczpyta suszonego tymianku
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo

  • chleb
  • oliwa z oliwek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą. Dodajemy rozmaryn, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Fasola powinna być miękka. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew na półplasterki. Łodygi selera oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, selera i marchew. Podsmażamy na małym ogniu około 10 minut, mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż marchew będą miękka. Połowę ugotowanej fasoli przekładamy do blendera, dodajemy kilka łyżek wywaru z warzyw i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony i umyty jarmuż i resztę fasoli. Wszystko gotujemy jeszcze około 2 minut na małym ogniu. Zupę podajemy z pieczywem i oliwą z oliwek.

Krok 2

Moje rady:
- jeśli nie macie czasu na moczenie fasoli, można użyć fasoli z puszki
- klasycznie zupę podaje się z włoską kapustą. Użyłam jarmużu, który nie wymaga długiego gotowania, przez co zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×