Zupa grzybowa
Składniki
- 2-3 szkielety ryb na wywar (z głową)
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 0.5 cebuli
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony do smaku
- 3-4 łyżeczki śmietany
- kilka szt ziela anielskiego, liścia laurowego i pieprzu ziarnistego
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby moczymy w zimnej wodzie.
Krok 2
Gotujemy wywar na szkieletach ryb, dodajemy namoczone grzyby. Razem gotujemy do miękkości dodając ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty oraz liść laurowy. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy opaloną na na palniku cebulkę. Na końcu zaprawiamy zupę śmietaną, dodajemy sól oraz pieprz czarny mielony do smaku. Tak przygotowaną zupę podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.