Zupa z kurczakiem
Składniki
- 20 dkg ciecierzycy
- 15 dkg ryżu jaśminowego
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 L bulionu drobiowego
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka szafranu
- żółtko
- 0.5 cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Cieciorkę namocz dzień wcześniej w osolonej wodzie. Drugiego dnia odsącz ją i raz jeszcze włóż do osolonej wody. Gotuj półtorej godziny. Osącz i odstaw na bok.
Krok 2
Piersi z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie i pokrój w kosteczkę. Do głębokiego garnka wlej bulion, dodaj pokrojone w ćwiartki cebule, ryż, kurczaka, sól, pieprz, szafran i oliwę. Gotuj około 20 minut bez przykrycia. Kiedy wszystko będzie miękkie, ubij żółtko z sokiem z cytryny. Wlej cieniutkim strumieniem do rosołu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 3 - 4 minuty. Smacznego.