Zupa krem z cukinii

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii - Pyszne, szybkie danie, które polecam zapracowanym mamom - lubiącym zdrowo i kulinarnie dogadzać swoim najbliższym :-). Cebulę posiekaj drobno. Podsmaż ją na maśle, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Zdejmij cebulę na osobny talerzyk. Patelni nie myj - użyjesz ją do przygotowania zupy. Cukinie umyj, pokrój na małe, kilkucentymetrowe kawałeczki. Wrzuć je na patelnię i podsmażaj przez ok 5-8 minut. W czajniku zagotuj wodę, wlej dwa kubki wrzącej wody do cukinii, dorzuć kostkę rosołową i dopilnuj żeby się rozpuściła. Gotuj w ten sposób przez ok 15 minut. Dodaj do bazy zupowej podsmażoną wcześniej cebulkę z czosnkiem. Pogotuj chwilkę i zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i ręcznym blenderem zmiksuj całość na kremową konsystencję. Pamiętaj: im dłużej miksujesz - tym bardziej kremowa i gładka jest zupa. Podając popieprz obficie na talerzu - będzie smaczniej i ładniej podana :-)
Obejrzane: 2507
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 sporej wielkości cukinie
  • 1 kostka rosołowa bio
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę posiekaj drobno. Podsmaż ją na maśle, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Zdejmij cebulę na osobny talerzyk. Patelni nie myj - użyjesz ją do przygotowania zupy.

Krok 2

Cukinie umyj, pokrój na małe, kilkucentymetrowe kawałeczki. Wrzuć je na patelnię i podsmażaj przez ok 5-8 minut.
W czajniku zagotuj wodę, wlej dwa kubki wrzącej wody do cukinii, dorzuć kostkę rosołową i dopilnuj żeby się rozpuściła.
Gotuj w ten sposób przez ok 15 minut.

Krok 3

Dodaj do bazy zupowej podsmażoną wcześniej cebulkę z czosnkiem. Pogotuj chwilkę i zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i ręcznym blenderem zmiksuj całość na kremową konsystencję. Pamiętaj: im dłużej miksujesz - tym bardziej kremowa i gładka jest zupa.

Podając popieprz obficie na talerzu - będzie smaczniej i ładniej podana :-)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×