Tomato bisque z sokiem z jabłek i chipsami
Składniki
- 100 ml soku z jabłek
- 900 ml wywaru warzywnego ( lub drobiowego )
- 2 szt dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie pomidory krojone bez skórki
- 3 szt jabłka
- 1.5 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szczpyta sól ( do smaku )
- 1 szczpyta pieprzu ziołowego Galeo
- 1 szczpyta ksylitolu ( do smaku )
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ryżu jaśminowego
- 1 szczpyta suszonej bazylii Galeo
- 10 szt listków świeżej bazyli
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłka dokładnie myjemy i wydrążamy z nich środek. Kroimy na cienkie plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i trzymamy do momentu aż brzegi jabłek zaczną się przyrumieniać. Odkładamy do wystudzania.
Krok 2
Dymkę i czosnek kroimy w drobną kostkę . Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor cebulę a następnie czosnek. Zalewamy 900 ml bulionu i 100 ml soku z jabłek. Zostawiamy na gazie do momentu aż zupa zacznie wrzeć i dosypujemy ryż. Gotujemy na średnim gazie 15 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ksylitolem oraz suszoną bazylią. Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy jogurtem naturalnym.
Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dodać do niej nieco więcej wywaru.
Porcję zupy podajemy z chipsami z jabłek i świeżą bazylią.