Zupa krem z pieczonej pietruszki
Składniki
ZUPA
- 1 litr wywaru warzywnego (domowego)
- 600 g pietruszki (korzeń)
- 30 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
- świeży tymianek
- pieprz do smaku
DODATKI:
- bagietka
- 180 g sera gorgonzola
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Korzenie pietruszki obrać, umyć i każdy przekroić wzdłuż na pół. W miseczce wymieszać wino z miodem i oliwą. Pietruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym oprószyć solą i pieprzem, polać mieszaniną wina, oliwy i miodu, a następnie posypać świeżym tymiankiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut. W połowie pieczenia obrócić pietruszki. Upieczone korzenie wyjąć z pieca, pokroić na kawałki, wrzucić do wrzącego bulionu i gotować jeszcze 8-10 minut. Wyłączyć palnik, dodać masło i miksować razem 1-2 minuty do czasu kiedy zupa będzie gładka. Można dodatkowo przetrzeć zupę przez gęste sito, ale jeśli dobrze ją zmiksujemy nie będzie to konieczne. Do zmiksowanej zupy dodać sok z cytryny, spróbować i ewentualnie jeśli trzeba doprawić odrobiną soli.
Krok 2
Z bagietki ukroić 12 kromek o grubości ok. 1-1,5 cm, na każdej rozłożyć równomiernie porcję sera gorgonzola. Przygotowane pieczywo wstawić do piekarnika i zapiekać kilka minut, najlepiej pod grillem do czasu gdy grzanki będą chrupkie, a ser roztopiony.
Krok 3
Zupę podawać gorącą z grzankami. Przed podaniem udekorować listkami tymianku.