Zupa lasagne
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 400 ml bulionu drobiowego
- 250 g makaronu tripoline *
- 500 g passaty pomidorowej
- 140 g koncentratu pomidorowego
- 1 duża marchewka
- ½ łyżeczki ostrej pasty paprykowej **
- 2 łyżki startego grana padano
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo:
- 150 g grana padano
- 125 g mozzarelli
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy czosnek i miażdżymy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek i mięso mielone. Podsmażamy mieszając, do momentu aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, passatę pomidorową, koncentrat i bulion. Dodajemy pozostałe składniki i wszystkie przyprawy.
Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron był ugotowany al'dente. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, mieszamy. Mozzarellę i parmezan ścieramy na tarce. Zupę nalewamy do miseczek, wierzch posypujemy startym serem mozzarella i grana padano. Podajemy udekorowane bazylią.
Buon appetito !
Notes
* można zastąpić makaronem lasagne
** można zastąpić chilli, pieprzem cayenne - oczywiście w innych proporcjach
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zupa-lasagne/