Zupa lasagne

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Zabieram Was do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Lazania jest jedną z symbolicznych potraw włoskiej kuchni, znana i przez wielu lubiana. Dziś trochę w innej odsłonie, w prostszej i szybszej wersji bez zapiekania. Zapraszam Was na sycącą i pyszną zupę, pachnącą włoską bazylią i parmezanem.
Obejrzane: 392
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 250 g makaronu tripoline *
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duża marchewka
  • ½ łyżeczki ostrej pasty paprykowej **
  • 2 łyżki startego grana padano
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo:
  • 150 g grana padano
  • 125 g mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy czosnek i miażdżymy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek i mięso mielone. Podsmażamy mieszając, do momentu aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, passatę pomidorową, koncentrat i bulion. Dodajemy pozostałe składniki i wszystkie przyprawy.
Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron był ugotowany al'dente. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, mieszamy. Mozzarellę i parmezan ścieramy na tarce. Zupę nalewamy do miseczek, wierzch posypujemy startym serem mozzarella i grana padano. Podajemy udekorowane bazylią.
Buon appetito !

Notes

* można zastąpić makaronem lasagne
** można zastąpić chilli, pieprzem cayenne - oczywiście w innych proporcjach

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zupa-lasagne/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×