Krem z czerwonej kapusty
Składniki
- 500 g czerwonej kapusty
- 350 ml bulionu warzywnego
- 300 ml wody
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 średnie buraki
- 2 ziemniaki
- 125 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 4 łyżki śmietany
- ½ cytryny
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 łyżki oliwy
- pieprz biały i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy zachowując wodę z buraczków. Do wody dodajemy sok z cytryny. Ziemniaki i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, kumin rzymski, pieprz i sól. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka. Podsmażamy wszystko razem przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki i jabłko. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy buraki. Zupę blendujemy na gładki krem, dodając wodę z buraków i mleko. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Krem dekorujemy jogurtem naturalnym. Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/krem-z-czerwonej-kapusty/