Krem z pora
Składniki
- 6 porów
- 2 garstki szpinaku
- 0.5 szklanki ryżu
- 0.5 szklanki zielonego groszku
- 4 ząbki czosnku
- 2 L bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- pieprz cayenne
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Oczyścić pory, posiekać białe i jasnozielone części na kawałki. W dużym garnku zagrzać oliwę. Dodać pory oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu, cały czas mieszając, około 8 do 10 minut.
Krok 2
Dodać czosnek, pieprz cayenne, groszek (mrożony) i ryż. Dusić przez 1 minutę. Dodać gorący bulion i doprowadzić do wrzenia - następnie zmniejszyć ogień. Gotować przez 20 minut. Dodać szpinak (mrożony) i gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać szczyptę gałki muszkatołowej. W razie potrzeby rozcieńczyć zupę bulionem lub wodą.
Krok 3
Podawać na gorąco, każdą porcję można udekorować łyżką śmietany i odrobiną zieleniny.
Smacznego!