Zupa krem z batatów, selera i marchewki
Składniki
- 300 g batatów
- 1 marchewka
- 0.5 selera
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 L bulionu warzywnego
- 0.25 szklanki mleka
- Przyprawy: 1/2 łyżki soli, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta imbiru, szczypta chilli, szczypta gałki muszkatołowej,1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- grzanki lub orzechy do podania
Przygotowanie:
Krok 1
Batata i marchew umyć i obrać. Pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, postawić na średnim ogniu.
Krok 2
Masło roztopić na patelni, dodać pokrojoną cebulę. Selera obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli i podsmażać przez kilka minut. Na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni dodać do garnka z batatem i marchewką, wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie.
Krok 3
Zupę zblendować przy pomocy blendera ręcznego na gładki krem. Dodać mleko i wszystkie przyprawy. Podawać z ulubionymi dodatkami - pieczywem, grzankami lub pestkami dyni, albo udekorować gęstym jogurtem i posypać zmielonymi orzechami (jak u mnie).