Portugalska zupa z batatów i chorizo
Składniki
- 2 litry bulionu drobiowego
- 250 g chorizo*
- 350 g ziemniaków
- 225 g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 duże bataty
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i podsmażamy chwilę. Kiełbasę przekładamy do miseczki, a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy oba rodzaje ziemniaków.
Zalewamy bulionem, dodajemy paprykę słodką, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy chorizo i liście szpinaku. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Buen Provecho !
Notes
* użyłam ostrego chorizo
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/portugalska-zupa-z-batatow-i-chorizo/