Zupa krem z kalafiora
Składniki
- 1 kalafior
- 1 pietruszka
- 1 plasterek selera
- 1 kostka rosołowa
- 1 kubek śmietany
- 1 cebula
- 3 łyżeczki klarowanego masła
Przygotowanie:
Krok 1
Kalafior umyj i pokrój lub połam na niewielkie różyczki. Seler i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. W dużym rondlu zagotuj 1 litr wody, we wrzątku rozpuść kostkę rosołową i dodaj kalafior i białe warzywa - i ugotuj do miękkości.
Na patelni na maśle podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj ją do rondla.
Zmiksuj całość ręcznym malakserem, dodając powoli śmietanę, sól i pieprz (ewentualnie inne dodatki np.: ostrą paprykę, 10-15 g serka pleśniowego). Im dłużej będziesz miksować - tym bardziej kremowa będzie konsystencja zupy.
Podając na talerz gorącą ustrój listkiem kolendry.