Zupa Pełna Smaków
Składniki
bulion
- 3 L rosółu
- 300 ml sosu sojowego
- 2 marchewki
- 1 pęczek selera naciowego
- 2 limonki
- 50 g sezamu białego
- 100 ml miodu
- do smaku biały pieprz
- do smaku pieprz cayenne
- 5 żółtek
- 50 g świeżego szpinaku
- 30 g kiełków rzodkiewki
klopsiki oraz inne składniki
- 200 g mięsa wieprzowego mielonego
- 20 g imbiru
- do smaku sól
- do smaku pieprz czarny mielony
- 1 ząbek czosnku
- 100 g mączki ziemniaczanej
- 250 g makaronu
Przygotowanie:
Krok 1
gotujemy rosół(bulion)dodajemy sos sojowy oraz warzywa(marchew, seler nać) oraz wrzucamy klopsiki surowe i doprawione( mięso doprawiamy pieprzem białym, solą, imbirem oraz czosnkiem posiekanym, formujemy małe kuleczki). Całość gotujemy do miękkości warzyw. gdy warzywa będą chrupkie przecedzamy i zlewamy sam wywar do mniejszego garnka. gotowa zupę zageszczamy mączka ziemniaczaną i doprawiamy pieprzem białym i miodem do smaku.na koniec wkrapiamy sok z limonki i dodajemy pieprz cayenne i sezam. do miski nakładamy gorący makaron oraz posiekany szpinak. klopsiki oraz wrzywa układamy na makaronie obok siebie. wbijamy w to surowe żółtko tak aby się nie rozpłynęło. Zalewamy całość, polewając na żółtko zupę i dekorujemy kiełkami.Smacznego :)