Zupa rybna
Składniki
- 1 Lin (mój miał ok 1 kg, jeśli macie większego lub min mniejszego można nie zmieniać proporcji)
- 1 Sandacz (mój miał ok 1 kg, jeśli macie większego lub min mniejszego można nie zmieniać proporcji)
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- pól selera plus nać jeśli jest
- pół pora
- 2 liście laurowe
- 5 ziarem ziela angielskiego
- drobno posiekana natka pietruszki
- 8 łyżek śmietany (może być więcej)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3,5 do 4 L wody
Przygotowanie:
Krok 1
W dużym garnku gotujemy bulion warzywny z woszczyzny. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, sól. Jeśli macie nać selera też można dodać. Gotujemu na malym ogniu ok 50-60 min.
Krok 2
Z gotowego bulionu warzywnego usuwamy ugotowane warzywa, sprawdzamy smak jeśli jest potrzeba dodajemy więcej soli i pieprz. Wkładamy wcześniej wyczyszczone i umyte ryby. Gotujemy na małym ogniu ok 20-25 min. Ważne aby ryba nie rozgotowała się. Cedzakiem podnosimy rybę i odkładamy do lekkiegio przestygnięcia.
Krok 3
W tym czasie do wywaru dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Jeśli lubicie w zupie krążki ugotowanej marchewki lub pietruszki też można dodać.
Krok 4
Lekko przestudziną rybę, obieramy z ości (ewentualnie ze skóry), dzieląc na większe kawałki.
Krok 5
Na talerze rozlewamy zupę na wierzchu układamy kawałki ryby. Można udekorować dodatkową natką pietruszki i pieprzem.
Najlepiej smakuje z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami. :)