Zupa z dyni po tajsku z mleczkiem kokosowym
Składniki
- 1.5 kg obranej dyni
- 2 szt marchewki
- 1.5 L rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 0.25 łyżeczki imbiru
- 3-4 łyżek oleju
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 0.5 szklanki migdałów w płatkach
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę).
Krok 2
Obrane marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki.
Krok 3
Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa. Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem.
Krok 4
Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Krok 5
Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni, słonecznika lub płatkami migdałów, można jeszcze polać oliwą z dyni lub sosem balsamicznym.