Zupa tajska
Składniki
- 1 L wody
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papryczka chili
- 0.5 łyżeczki pasty curry
- 2 grzybów shitake
- krewetki gotowane
- kiełki fasoli mung
- 1 cytryna
- olej
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do smaku kolendra
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili i odrobinę pasty curry.Odcedź kiełki fasoli mung. Dołóż kawałki kurczaka do zupy i chwilę gotuj. Są cienkie więc nie potrzebują dużo czasu. Spróbuj i przypraw do smaku. W miseczce połóż krewetki i kiełki fasoli mung i zalej gorącą zupą. Smacznego...