Zupa z czerwoną kapustą
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- pół litra zakwasu z buraków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka octu winnego (lub więcej)
- pół łyżeczki cukru (lub więcej)
- pół małego pęczka koperku
- mały kubek jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię, smażymy na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Bulion podgrzewamy i wrzucamy do niego warzywa ze smażenia i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Dolewamy zakwas, ocet, dodajemy majeranek, cukier, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Przed podaniem dodajemy jogurt (pamiętajcie, żeby nie dodawać go do wrzącej zupy) i posypujemy poszatkowanym koperkiem.