Zupa z zielonego groszku
Składniki
- 1 L wywaru warzywnego
- 1 pęczek jarmużu
- 0.5 opakowania zielonego groszku
- 0.5 szklanki pesto z jarmużu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 łyżeczki kuminu
- 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu i soli
- 1 szczpyta sezamu
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojony jarmuż, pieprz, sól , startą gałkę muszkatołową i kumin. Wszystko podsmażamy przez około 10 minut.
Krok 2
Następnie zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy mrożony groszek zielony i całość blendujemy. Zupę podajemy z: pesto z jarmużu i posypujemy czarnym sezamem.