Zupa koperkowa
Składniki
- 2½ litra bulionu warzywnego *
- 150 g makaronu dischi volanti **
- 1 duży pęczek koperku
- 100 ml śmietany 18%
- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z tych grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, mieszając.
Zlewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.
Notes
*w wersji mięsnej można użyć bulionu drobiowego
**można zastąpić dowolnym, ulubionym makaronem