Krem z dyni
Składniki
- 1.2 kg miąższu dyni
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
- sól
- Dodatkowo:
- pestki dyni
- jogurt grecki
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię kroimy na mniejsze kawałki,obieramy ze skóry i usuwamy pestki.Układamy w naczyniu żaroodpornym,wlewamy na dno naczynia odrobinę wody i przykrywamy folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy do momentu,aż dynia będzie miękka.U mnie trwało to około godziny.W tym czasie obieramy cebulę i czosnek,drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek i cebulę.Podsmażamy chwilę,aby cebula zmiękła.Następnie dodajemy curry,paprykę,kumin i mieszając podsmażamy jeszcze chwilę.Upieczoną dynię miksujemy na purée,dodajemy do garnka z przyprawami,zalewamy bulionem i gotujemy około 5 minut.Tak przygotowaną zupę blenderujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Krem przed podaniem dekorujemy jogurtem naturalnym i posypujemy podprażonymi pestkami dyni.